Το χρονοδιάγραμμα για τις νέες εκλογές περιέγραψε ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Αντί Μανσούρ, εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής στη χώρα.

Η νέα ηγεσία της Αιγύπτου δεσμεύθηκε ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014, λίγες ώρες μετά τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με τη μεταβατική προεδρία της χώρας, οι εκλογές θα διεξαχθούν μόλις τροποποιηθεί το υπό αναστολή σύνταγμα, το οποίο είχε εγκριθεί σε δημοψήφισμα που διεξήγαγε η ισλαμική κυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Η συνταγματική διακήρυξη προβλέπει το διορισμό σε λιγότερο από 15 ημέρες μιας επιτροπής που θα έχει προθεσμία δύο μηνών για να υποβάλει τις τροποποιήσεις του συντάγματος στον προσωρινό πρόεδρο. Το σύνταγμα θα τεθεί κατόπιν σε δημοψήφισμα μέσα σε ένα μήνα.

Σημειώνεται ότι το σύνταγμα της Αιγύπτου ανεστάλη την περασμένη εβδομάδα, όταν ο στρατός καθαίρεσε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι λόγω των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του.