Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αρχικές πληροφορίες από ιατρικές πηγές που κάνουν λόγο για αδιευκρίνιστο αριθμό νεκρών στο σημείο της ισχυρότατης έκρηξης.

Η ένταση στο Λίβανο κλιμακώνεται μετά την ανάμιξη της Χεζμπολάχ στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, καθώς μαχητές της πολεμούν πλέον στο πλευρό των καθεστωτικών δυνάμεων κατά των σουνιτών ανταρτών που θέλουν την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι σείστηκαν κτίρια και έσπασαν τζάμια. Στόχος της επίθεσης ήταν κατά τα φαινόμενα ένα εμπορικό κέντρο της Χεζμπολάχ στη συνοικία Μπιρ αλ-Αμπεντ, στην οποία υπάρχουν επίσης πολλά πολιτικά γραφεία της Χεζμπολάχ.

Τα σημεία με τα εμπορικά καταστήματα και τις αγορές ήταν γεμάτα από κόσμο σήμερα, μια ημέρα πριν αρχίσει ο μήνας του ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Η επίθεση είναι η δεύτερη που συγκλονίζει την σιιτική νότια Βηρυτό φέτος. Δύο ρουκέτες έπληξαν την περιοχή το Μάιο και οι λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας εξουδετέρωσαν αρκετές ρουκέτες κοντά στη Βηρυτό τους τελευταίους μήνες επίσης.

Αρνείται εμπλοκή το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν ενέχεται στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε σιιτικό προάστιο της Βηρυτού.

«Διαπιστώνουμε πως ο πόλεμος στη Συρία επεκτείνεται στο Λίβανο (...). Πρόκειται για μια μάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Παρακολουθούμε, αλλά δεν επεμβαίνουμε», διαβεβαίωσε ο Γιααλόν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

«Υπάρχουν πολλές εκρήξεις στην περιοχή, αλλά στα σύνορά μας επικρατεί ηρεμία», υπογράμμισε ο Γιααλόν.