Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της Μόσχας σχετικά με τον κίνδυνο να συνεχιστούν οι ταραχές στην Αίγυπτο μετά την αποπομπή του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, καλώντας να γίνει προσπάθεια για μια ειρηνική πολιτική μετάβαση.

Η ανατροπή του Μόρσι από το στρατό την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη πυροδοτήσει αιματηρές ταραχές ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του σε όλη τη χώρα, ενώ εγείρει φόβους ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μπορεί να εξωθηθούν να ενταχθούν σε πιο ακραίες οργανώσεις.

Η Ρωσία, η οποία πωλεί σιτηρά στην Αίγυπτο και προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή στην Μέση Ανατολή, είναι ανήσυχη όσον αφορά την πορεία του πολιτικού ισλάμ, καθώς το Κρεμλίνο πασχίζει να αντιμετωπίσει μια εξέγερση ένοπλων ισλαμιστών στο έδαφός της.

«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες οι οποίες έχουν στόχο να τερματιστεί κάθε εκδήλωση βίας και σύγκρουσης, οι οποίες έχουν στόχο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», ανέφερε ο Λαβρόφ ερωτηθείς σχετικά με την Αίγυπτο κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκφράσει το σαββατοκύριακο την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Αίγυπτο να κλιμακωθεί σε μια εμφύλια σύρραξη.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για τις συνέπειες των εξεγέρσεων της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, ενώ έχει προσφέρει στήριξη στον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ένοπλη εξέγερση εναντίον του.

Το 2003, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε θέσει εκτός νόμου την Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στο παρελθόν την είχε κατηγορήσει ότι υποστηρίζει τους αντάρτες που επιδιώκουν την δημιουργία ενός ισλαμιστικού κράτους στον μουσουλμανικό Βόρειο Καύκασο.