Την απόφασή τους να εξετάσουν την προσφυγή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση απάτης σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων στις 30 Ιουλίου και όχι τον ερχόμενο Νοέμβριο –όπως είχε οριστεί αρχικά–, έκαναν γνωστή οι δικαστές του Αρείου Πάγου της Ρώμης.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με ιταλούς αναλυτές, αποφεύγεται ο κίνδυνος μερικής παραγραφής του συγκεκριμένου αδικήματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο από το εφετείο του Μιλάνου σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

«Μένω άναυδος, είναι μια κίνηση χωρίς κανένα προηγούμενο, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει ουσιώδη προβλήματα στην υπεράσπιση του πελάτη μας», δήλωσε ο Φράνκο Κόπι, ένας από τους δικηγόρους του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αντιδρά η κεντροδεξιά

Έντονα αντέδρασαν στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου της Ρώμης.

Η βουλευτίνα του Λαού της Ελευθερίας, Ντανιέλα Σαντανκέ, η οποία εκφράζει την πιο «φανατική» ομάδα υποστηρικτών του Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι «δεν δέχεται» την απόφαση. «Πρέπει να θέσουμε τέρμα στους διχασμούς και να περάσουμε στην δράση. Τι κάνουμε ως πολιτικό κίνημα; Περιμένουμε μόνο την ημέρα κατά την οποία θα συνοδεύσουμε τον Σίλβιο στην φυλακή;», διερωτήθηκε.

Η Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, πρώην υπουργός Παιδείας επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τον Μπερλουσκόνι, υποστήριξε από την πλευρά της ότι «ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει το σχέδιό του για εξόντωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού η δικαιοσύνη καταφέρνει να είναι τόσο ταχεία μόνο σε ό,τι αφορά αυτόν, καταπατώντας , παράλληλα, το θεμελιώδες δικαίωμά του στην υπεράσπιση».

Ο πρώην εκπρόσωπος του Λαού της Ελευθερίας στην βουλή της Ρώμης, Φραντσέσκο Τσικίτο, σημείωσε ότι «η απόφαση αυτή αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, η σύνθεση της οποίας δεν ικανοποιεί συγκεκριμένους πολιτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς κύκλους».