Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και του ΑΚΕΛ προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου για τη φονική έκρηξη στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, στο Μαρί.

«Φαίνεται ότι επιρρίπτονται ευθύνες και σε κάποιους, που δεν ήταν ενώπιον του Δικαστηρίου, μεταξύ αυτών και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι ποινικά καλύπτεται από την ασυλία.

Γι΄ αυτό, προσέθεσε, είναι πολύ σωστή η πρόταση, που έχει ετοιμάσει η νέα κυβέρνηση, η οποία ξεχωρίζει τυχόν ποινικές ευθύνες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ασυλία, είπε, δεν θα μπορεί να καλύπτει οποιαδήποτε πράξη ενός Προέδρου, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει αναδρομικά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε «θεσμικά απαράδεκτο», ο υπουργός Δικαιοσύνης να προβαίνει σε πολιτική ερμηνεία της απόφασης του Κακουργιοδικείου και έκανε λόγο για «εμμονή των κυβερνώντων και του ΔΗΣΥ σε διχαστικό λόγο», που «έχει μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Ο κ. Δαμιανού, επίσης, κάλεσε όσους ασκούν κριτική να διαβάσουν πρώτα την απόφαση του Κακουργιοδικείου, λέγοντας ότι «εμείς διαβάσαμε και τις 615 σελίδες της απόφασης και πουθενά δεν εντοπίζονται οι ισχυρισμοί του υπουργού για ευθύνες του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια».