Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τον Βιετναμέζο ομόλογό του να επισκεφτεί στα τέλη Ιουλίου τον Λευκό Οίκο.

Ο Τρουόνγκ Ταν Σανγκ έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα και οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πάντως ούτε ο Λευκός Οίκος αλλά ούτε και η πρεσβεία του Βιετνάμ στην Ουάσιγκτον σχολίασαν την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Βιετνάμ, η οποία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, και θα είναι μόλις η δεύτερη από τον επικεφαλής του βιετναμέζικου του κράτους, από τη στιγμή της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με το κομμουνιστικό καθεστώς, πρώην εχθρό τους, καθώς και με την ένωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτο στα μέσα της δεκαετίας του '90, ανέρχεται σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σήμερα.

Το Βιετνάμ επιδιώκει από την πλευρά του να αναπτύξει τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι χώρες της ASEAN, κατηγορούν την Κίνα ότι δείχνει περισσότερη επιθετικότητα στη διαχείριση των εδαφικών διαφορών τους στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.