Ο υφυπουργός αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς, δήλωσε ότι "θα συνεχίσει να αγωνίζεται" για την επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης που εκτίθεται στο μουσείο του Βερολίνου.

"Η χώρα είναι εδώ και πολύ καιρό ασφαλής και σε λίγες ημέρες θα ξανανοίξουμε το Αιγυπτιακό μουσείο στο Κάιρο", δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το μουσείο είναι αφιερωμένο στις αιγυπτιακές αρχαιότητες, και είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο, δέχτηκε επίθεση από διαρρήκτες στα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι σκληρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μαίνονταν στην κοντινή πλατεία Ταχρίρ.

Η προτομή της βασίλισσας, που ανακαλύφθηκε το 1912 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιγκ Μπόρσαρντ, "δηλητηριάζει" τακτικά τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την Αίγυπτο, ο αρχαιολόγος αυτός θα έπρεπε να είχε καταλάβει "τη μοναδική φύση και την καλλιτεχνική ποιότητα αυτού του κομματιού, καθώς και την ιστορική σημασία της", παρόλα αυτά όμως το έβγαλε παράνομα στο εξωτερικό.

Η προτομή της Νεφερτίτης, ηλικίας περίπου 3.400 ετών, είναι μία από τις πέντε ανεκτίμητες αρχαιότητες που εκτίθενται στο εξωτερικό και των οποίων η Αίγυπτος ζητεί την άμεση επιστροφή, ανάμεσά τους και η στήλη της Ροζέτας, η οποία επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, που βρίσκεται στο βρετανικό Μουσείο.