Η κοινωνική αναταραχή και η μείωση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες στην Αίγυπτο για την επισιτιστική ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα σε έκθεσή της η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Οι ανάγκες για εισαγωγές δημητριακών για την περίοδο 2013-2014 στην Αίγυπτο, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σίτου, θα παραμείνουν ίδιες με πέρυσι, παρά τις καλές προοπτικές για την δική της συγκομιδή, επισήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ, επισημαίνοντας την αύξηση του πληθυσμού.

Ωστόσο ο «FAO» προειδοποιεί στην έκθεσή του για τις προοπτικές για τη νέα συγκομιδή και την επισιτιστική κατάσταση, ότι η μείωση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος μπορεί να οφείλεται στους ενισχυμένους περιορισμούς που έχει επιβάλει στις συναλλαγές η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, περικόπτοντας συνεπώς τις εισαγωγές.

Μια εβδομάδα μετά την αποπομπή από τον στρατό του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, η αιματοχυσία έχει προκαλέσει βαθιές διχόνοιες στην πλέον πολυπληθή αραβική χώρα, πρωτοφανείς στην πρόσφατη ιστορία της.