Νωρίς το πρωί της Πέμπτης διέκοψε το ιρλανδικό κοινοβούλιο τη συζήτηση νομοσχεδίου το οποίο νομιμοποιεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, την οικειοθελή διακοπή κύησης, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Ολόκληρη τη νύχτα η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και με ισχυρή συναισθηματική φόρτιση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε μία χώρα με ιδιαίτερα ισχυρή θρησκευτική ρωμαιοκαθολική παράδοση.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Έντα Κένι προκάλεσε αντιδράσεις εκατέρωθεν, δεχόμενος την έκτρωση μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μέλλουσας μητέρας.

Ο κ. Κένι δήλωσε ότι του εστάλησαν πλαστικά έμβρυα και γράμματα με αίμα, ενώ έξω από την οικία του πραγματοποιήθηκε διαδήλωση με πλακάτ και τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες οι οποίες απεικόνιζαν σκελετωμένα πρόσωπα.

Η συζήτηση διακόπηκε περίπου στις 5 το πρωί και αναμένεται να συνεχιστεί εντός της ημέρας. Η ψηφοφορία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη το βράδυ, μετατίθεται για την Πέμπτη.

Η σχετική συζήτηση διεξάγεται επί δύο δεκαετίες στην Ιρλανδία, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας το 1992, με αφορμή μία 14χρονη βιασθείσα η οποία είχε μείνει έγκυος, να επιτρέπεται η έκτρωση σε περιπτώσεις κινδύνου για τη ζωή της κυοφορούσας.

Ωστόσο, επί 20 χρόνια, η απόφαση δεν είχε παραγάγει αποτέλεσμα ως προς τη νομιμοποίηση της διακοπής κύησης.