current views are: 1

11 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση20:51

«Η γερμανική κοινωνία είναι κεντροαριστερή» σύμφωνα με τον ηγέτη των Πρασίνων

Αν πει κάποιος στον Γιούργκεν Τριτίν, τον ηγέτη των Γερμανών Πρασίνων, ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών του φθινοπώρου είναι προδιαγεγραμμένο, εκείνος θα αντιδράσει, σύμφωνα με τους Financial Times.

Δημοσίευση 20:51’
αρθρο-newpost

Αν πει κάποιος στον Γιούργκεν Τριτίν, τον ηγέτη των Γερμανών Πρασίνων, ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών του φθινοπώρου είναι προδιαγεγραμμένο, εκείνος θα αντιδράσει, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αν πει κάποιος στον Γιούργκεν Τριτίν, τον ηγέτη των Γερμανών Πρασίνων, ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών του φθινοπώρου είναι προδιαγεγραμμένο, εκείνος θα αντιδράσει, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το κόμμα του, το οποίο στις δημοσκοπήσεις έχει 15%, μπορεί να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα στην αναμέτρηση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του Πέερ Στάινμπρουκ.

Ο πρώην μαοϊκός αντιρρησίας συνείδησης δεν κρύβει την προτίμησή του για έναν κοκκινοπράσινο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Και παρά την υψηλή δημοτικότητα της καγκελαρίου, πιστεύει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Στη Γερμανία, τα κόμματα εκλέγονται», λέει στην εφημερίδα. «Το σύστημα δεν είναι προεδρικό».

Η μάχη μπορεί να κριθεί από τα ποσοστά που θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα, όπως οι Πειρατές ή η Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία. «Για πρώτη φορά στην πολιτική της σταδιοδρομία, η κα Μέρκελ είναι υποχρεωμένη να κινητοποιήσει τους οπαδούς της», λέει ο Τριτίν. «Για να κερδίσει την πλειοψηφία, δεν μπορεί να στηριχθεί στους Φιλελεύθερους».

Σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, τονίζει ο ηγέτης των Πρασίνων, υπάρχει στη Γερμανία μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της κεντροαριστεράς. Τέτοια ζητήματα είναι ο ελάχιστος μισθός, η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματική ζωή, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όσο για την παιδεία, με εξαίρεση τη Βαυαρία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν υπάρχει πλέον συντηρητικός υπουργός Παιδείας στη Γερμανία.

«Η γερμανική κοινωνία είναι κεντροαριστερή», υποστηρίζει ο Τριτίν. «Ο στρατηγικός στόχος των Πρασίνων είναι να μετατρέψουν αυτή την κοινωνική πλειοψηφία σε πολιτική ισχύ».

Πράγματι, αν δεν είχε γίνει η ενοποίηση της Γερμανίας, μια κοκκινοπράσινη πλειοψηφία θα ήταν δεδομένη. Στα κρατίδια, 50 εκατομμύρια Γερμανοί διοικούνται ήδη από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους – αλλά βρίσκονται όλοι στα δυτικά. Στην ανατολική Γερμανία, το SPD είναι πολύ πιο αδύναμο.

Ο Τριτίν έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες πολύ μαχητικές δηλώσεις για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Είναι όμως πιο προσεκτικός για τις προοπτικές εξουσίες του κόμματός του, που δεν είναι πια μόνο ένα κίνημα διαμαρτυρίας αλλά μέρος του πολιτικού κατεστημένου.

Ο ηγέτης των Πρασίνων επικρίνει τη Μέρκελ για την αδυναμία της να προσφέρει στους ψηφοφόρους μια φιλοευρωπαϊκή αφήγηση, διαφωνεί όμως με όσους την κατηγορούν για αλαζονεία. Όπως λέει, είναι απαράδεκτη η απεικόνισή της ως «Ναζί», όταν προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση χρεοκοπημένων χωρών.

Από την άλλη πλευρά, η καγκελάριος επέτρεψε να ενισχυθεί ένα αντιευρωπαϊκό αίσθημα στη Γερμανία. Και αυτό επέτρεψε στο νέο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα να ανθήσει.

Αν οι Πράσινοι ήταν στην κυβέρνηση, λέει ο Τριτίν, η ευρωπαϊκή πολιτική θα ήταν πολύ διαφορετική. Η χαμηλή φορολογία δεν είναι η απάντηση –τονίζει– ούτε οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το έλλειμμα. Αντί γι’ αυτό, ο γερμανός πολιτικός θα ήθελε να δει να υιοθετούνται τα «ομόλογα έργου», με κοινές και αμοιβαίες εγγυήσεις, και να ιδρυθεί ένα ταμείο εξυπηρέτησης χρέους, επίσης με αμοιβαίες εγγυήσεις.

Ο Τριτίν υποστηρίζει επίσης χωρίς δισταγμό την πρόταση του κόμματός του για αύξηση της φορολογίας σε όσους κερδίζουν πολλά χρήματα. «Θα μειώσουμε τα φορολογικά βάρη για το υπόλοιπο 90% των ψηφοφόρων», τονίζει. «Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα;»

Ο αρχηγός των Πρασίνων θα μπορούσε να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Θα έβλεπε άραγε μια συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες; «Μια συμμαχία δύο κομμάτων με πολύ διαφορετικούς στόχους δεν μπορεί να λειτουργήσει», απαντά.


σχετικα αρθρα