Το Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου της Χάγης επανέφερε την Πέμπτη την κατηγορία της γενοκτονίας κατά του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο Κάρατζιτς αρχικά αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες για γενοκτονία, μία αναφορικά με την εκστρατεία εκδίωξης των μουσουλμανικών και κροατικών πληθυσμών από μεγάλο μέρος της Βοσνίας, το 1992, και μία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Η πρώτη κατηγορία είχε απορριφθεί από τους δικαστές λόγω έλλειψης στοιχείων.

Η επαναφορά της κατηγορίας κατά του πρώην Σερβοβόσνιου ηγέτη έρχεται ανήμερα της 18ης επετείου από την αιματοχυσία στην Σρεμπρένιτσα, μία από τις μελανές σελίδες στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα είναι το πλέον πολύνεκρο περιστατικό στην μεταπολεμική ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου. Διαπράχθηκε τον Ιούλιο του 1995 από άνδρες του Βοσνιακού Σερβικού Στρατού, και άλλες άτακτες μονάδες, υπό την ηγεσία του υπόδικου Ράντκο Μλάντιτς, κατά τον εμφύλιο Πόλεμο της Βοσνίας.

Τα περισσότερα θύματα της σφαγής ήταν ενήλικες άνδρες και ανήλικα αγόρια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε κηρύξει την Σρεμπρένικα «ασφαλή ζώνη» από το 1993.

Δύο διεθνή δικαστήρια έχουν κρίνει τη σφαγή ως γενοκτονία. Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 100.000 ανθρώπους.

Την Πέμπτη, ανήμερα της 18ης επετείου, η Βοσνία ξαναέθαψε 409 θύματα της σφαγής στο μνημείο του Ποτοκάρι, το οποίο πλέον αριθμεί 6.066 ξύλινες επιτύμβιες πλάκες.