Ένας από τους γνωστότερους φιλοευρωπαίους πολιτικούς της Ιταλίας, ο πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, υποστήριξε ότι ενδεχομένως να ήταν προτιμότερο η χώρα του να είχε μείνει εκτός της ευρωζώνης, την οποία χαρακτήρισε «κυκεώνα».

Μιλώντας σε ένα συνέδριο για ευρωπαϊκά θέματα ο Αμάτο σημείωσε πάντως ότι είναι πλέον πολύ αργά για να εγκαταλείψει η Ρώμη την ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεργαστεί με τους εταίρους της ώστε να διορθωθούν οι θεμελιώδεις αδυναμίες του συστήματος.

Απαντώντας στους ευρωσκεπτικιστές που υποστηρίζουν ότι η Ιταλία θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση εάν είχε ακόμη τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής της, ο Αμάτο είπε: «Ίσως να έχουν δίκιο, αν αναλογιστούμε τον κυκεώνα που φτιάξαμε με τη δημιουργία του ευρώ». 

Ο Ιταλός πολιτικός χρησιμοποίησε τη λέξη «casino» –που σημαίνει «οίκος ανοχής»– για να περιγράψει την ελαττωματική δημιουργία της ευρωζώνης και υποστήριξε ότι χρειάζεται μια τραπεζική ένωση και μια κεντρικά σχεδιαζόμενη φορολογική πολιτική ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

«Μπήκαμε στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος και δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε», τόνισε, επισημαίνοντας ότι μια έξοδος από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε «τεράστια προβλήματα» στην Ιταλία.

Ο 75χρονος Αμάτο, μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας το 1992-’93 και ξανά το 2000-’01, ενώ μετείχε στην ιταλική κυβέρνηση όταν η χώρα υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα, το 1999.