Η Πορτογαλία ζήτησε σήμερα να αναβληθεί για τα τέλη Αυγούστου ή για τις αρχές Σεπτεμβρίου η επόμενη αξιολόγηση των δημοσιονομικών της χώρας από το κλιμάκιο της τρόικας λόγω της πολιτικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ζήτησε επίσης να γίνουν ταυτόχρονα οι δύο επόμενες αξιολόγησεις της υλοποίησης του προγράμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση αυτή το υπουργείο επικαλείται την τρέχουσα πολιτική κατάσταση ως τον λόγο για τον οποίο ζητεί την αναβολή.

Σημειώνεται πως η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία βάθυνε ακόμα περισσότερο την Πέμπτη, μετά την απόρριψη από τον πρόεδρο της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, της πρότασης της κυβέρνησης να ανασχηματιστεί για να τερματιστεί η κρίση στο εσωτερικό της.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας πρότεινε μια διακομματική συμφωνία με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης τα οποία τάσσονται υπέρ του μνημονίου δανεισμού, ώστε να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται προκειμένου η χώρα της Ιβηρικής να εξέλθει από το πρόγραμμα διεθνούς χρηματοοικονομικής στήριξης το 2014 και κατόπιν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Η απόφαση χαρακτηρίστηκε από αναλυτές προειδοποιητική βολή προς τα κόμματα εξουσίας και καταδεικνύει πως ο κ. Καβάκο Σίλβα δεν θεωρεί ότι κάποιο εξ αυτών είναι σε θέση να κυβερνήσει με αποτελεσματικό τρόπο έως ότου ολοκληρωθεί το μνημόνιο δανεισμού τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους.

Η κίνηση της Προεδρίας αντιμετωπίστηκε με έντονες επικρίσεις, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την δεκαετία του 1970, υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν βάσει των όρων του δανεισμού της Πορτογαλίας από την διεθνή τρόικα δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).