Με εκπροσώπους οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ρώσους βουλευτές θα συναντηθεί σήμερα ο Έντουαρντ Σνόουντεν στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο όπου βρίσκεται από τότε που έφυγε από το Χονγκ Κονγκ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα πραγματοποιηθεί μία τέτοια συνάντηση», δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου και πρόσθεσε ότι αυτή θα λάβει χώρα μετά το μεσημέρι.

Τη συνάντηση, η οποία θα γίνει κατόπιν αιτήματος του ιδίου του Σνόουντεν, επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο τον δικηγόρο της Μόσχας Γκένρικ Πάντβα, ενώ νωρίτερα είχε μεταδώσει ότι ο Σνόουντεν θα κάνει δηλώσεις.

Ο πρώην σύμβουλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία επειδή διοχέτευσε πληροφορίες για μυστικά προγράμματα παρακολούθησης από την Ουάσινγκτον, μετέβη στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου κι έκτοτε δεν έχει φύγει από τον χώρο μετεπιβίβασης του Σερεμέτιεβο παρότι τρεις χώρες έχουν προσφερθεί να του παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο.

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Διαφάνεια και Διεθνής Αμνηστία, επιβεβαίωσαν ότι δέχτηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία ο Σνόουντεν τις προσκαλούσε να συναντηθούν στο αεροδρόμιο. Το Ίντερφαξ, μάλιστα, μετέδωσε ότι προσκλήθηκαν και η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και άλλες.

«Ναι, έλαβα ένα σύντομο email. Ανέφερε ότι θα ήθελε (ο Σνόουντεν) να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο μίας οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων--δεν υπήρχαν περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο Σεργκέι Νικίτιν, επικεφαλής του ρωσικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στην επιστολή του προς τις οργανώσεις, την οποία ανέβασε στο Facebook η Human Rights Watch, ο Σνόουντεν υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει μία παράνομη εκστρατεία από αμερικανούς αξιωματούχους και ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να του στερήσει το δικαίωμα να δεχτεί τις προσφορές πολιτικού ασύλου.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο Σνόουντεν θα πρέπει να επιλέξει έναν τελικό προορισμό και να μεταβεί εκεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν είναι σαφής ο τρόπος μετάβασής του σε όποια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που του έχουν προσφέρει άσυλο.