Με την αγαστή συνεργασία της Microsoft οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τους χρήστες του διαδικτύου, παρακάμπτοντας ακόμη και την κρυπτογράφηση της ίδιας της εταιρείας, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό, αποκλειστικό της δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τα αρχεία που παρείχε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, δείχνουν τον βαθμό συνεργασίας μεταξύ της Σίλικον Βάλεϊ και των μυστικών υπηρεσιών, την τελευταία τριετία και ρίχνουν φως στην έκταση του προγράμματος παρακολουθήσεων Prism που αποκαλύφθηκε από την Guardian και την Washington Post τον περασμένο μήνα.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι:

- Η Microsoft βοήθησε την NSA να παρακάμψει την κρυπτογράφησή της, από ανησυχία ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να παρακολουθεί τις διαδικτυακές συνομιλίες στο νέο πόρταλ Outlook.com

- Η NSA είχε ήδη πρόσβαση για τα email στο Outlook.com μεταξύ των οποίων και το Hotmail

- H εταιρεία είχε ήδη συνεργαστεί φέτος με το FBI για να επιτρέψει στην NSA ευκολότερη πρόσβαση μέσω του Prism στο SkyDrive που τώρα έχει πάνω από 250.000.000 χρήστες παγκοσμίως

- Το υλικό που συλλέγονταν μέσω Prism κατά κανόνα χρησιμοποιούνταν από κοινού τόσο από το FBI όσο και από την CIA, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε έγγραφο της NSA το πρόγραμμα περιγράφεται ως «ομαδικό σπορ».

Σε ανακοίνωσή της η Microsoft αναφέρει:

«Όταν αναβαθμίζουμε ή ενημερώνουμε προϊόντα, δεν απαλλασσόμαστε από την ανάγκη να συμμορφωνόμαστε με παρούσες ή μελλοντικές νόμιμες απαιτήσεις» υποστηρίζοντας ότι παρέχει στοιχεία πελατών μόνο μετά από κυβερνητικές εντολές και μόνο για συγκεκριμένους χρήστες ή λογαριασμούς.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις της NSA κάνουν ακόμη πιο εμφανή την ένταση μεταξύ της Σίλικον Βάλεϊ και της διοίκησης του Ομπάμα.

Τον Ιούνιο, η Guardian αποκάλυψε ότι η NSA ισχυρίστηκε ότι είχε απευθείας πρόσβαση μέσω του προγράμματος Prism στα στυστήματα πολλών μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, όπως οι Microsoft, Skype, Apple, Google, Facebook καιYahoo.

TAGS