Κρίσιμη ημέρα θεωρείται η σημερινή για την Αίγυπτο, πρώτη Παρασκευή του μήνα του ραμαζανιού, κατά την οποία, σε κλίμα συνεχιζόμενης έντασης, οργανώνονται νέες διαδηλώσεις υποστηρικτών και αντιπολιτευόμενων στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ενας υψηλόβαθμος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον σημείου ελέγχου στο Σινά, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενώ ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ελ-Αρίς, σύμφωνα με τις αρχές.

Εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά την αποπομπή του αρχηγού του κράτους στις 3 Ιουλίου, με την κατηγορία ότι πρόδωσε την επανάσταση και ότι είναι υπεύθυνος για κακοδιαχείριση και την εξυπηρέτηση μόνο των συμφερόντων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την οποία προέρχεται.

Τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την αποπομπή του Μόρσι, ύστερα από τις μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, τα δύο στρατόπεδα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Οι αντιπολιτευόμενοι στον Μόρσι έχουν οργανώσει σήμερα συγκέντρωση για τη διακοπή της νηστείας στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Από την Τετάρτη, μετά τη δύση του ήλιου, οι διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι βρίσκονται έξω από το τζαμί Ραμπάα αλ-Ανταουίγια του Καΐρου στην συνοικία Νασρ Σίτι και προσεύχονται για την επιστροφή του προέδρου τους, με την δέσμευση να συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Μέχρι σήμερα, ο Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται σε «ασφαλή τόπο για το δικό του καλό και δεν έχει ασκηθεί καμιά δίωξη σε βάρος του», σύμφωνα με τις αρχές.

Η δυσπιστία των ισλαμιστών απέναντι στις νέες αρχές ενισχύθηκε την Τετάρτη μετά την έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης κατά του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλων αξιωματούχων της αδελφότητας, που διώκονται για υποκίνηση στη βία σε σχέση με τα σοβαρά επεισόδια της Δευτέρας.

Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε 200 άτομα, μεταξύ των 650 που εξετάστηκαν. Κατηγορούνται ότι θέλησαν να παραβιάσουν την είσοδο στρατιωτικής εγκατάστασης.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ άσκησαν πίεση στο στρατό και στη μεταβατική κυβέρνηση στην Αίγυπτο για να σταματήσει τις αυθαίρετες συλλήψεις μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων, τονίζοντας ότι αυτό το μόνο που πετυχαίνει είναι να επιδεινώσει την πολιτική κρίση στη χώρα. «Αυτό δεν συμβάλλει στον στόχο για εθνική συμφιλίωση που η μεταβατική κυβέρνηση και ο στρατός λένε ότι έχουν. Αν οι συλλήψεις και οι πολιτικές κρατήσεις συνεχιστούν, δύσκολα η Αίγυπτος θα μπορέσει να βγει από την κρίση αυτή», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.