Ο Πασκουάλε Μπαζίλε, δήμαρχος της πόλης Σκαλέα, στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας, συνελήφθη μαζί με πέντε δημοτικούς συμβούλους, με την κατηγορία της υποστήριξης της μαφίας και της διαφθοράς.

Η σημερινή επιχείρηση των καραμπινιέρων απέβη συνολικά στην σύλληψη 38 προσώπων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μια σειρά επιχειρήσεων που είχαν στενές σχέσεις με την τοπική μαφία - η οποία ονομάζεται «Ντράνγκετα» - είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν την ανάληψη του συνόλου των δημόσιων έργων στην περιοχή χάρη στην στήριξη των δημοτικών αρχών.

Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, όλη η προεκλογική εκστρατεία του Μπαζίλε είχε ανατεθεί σε μέλη μαφιόζικων οικογενειών, οι οποίες επεδίωκαν να διατηρήσουν μια οργανική σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο προηγούμενος δήμαρχος, που φέρεται να είχε επίσης σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και έχει λάβει κλήση σε απολογία , είναι ο σημερινός επικεφαλής της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στην περιφέρεια της πόλης Κοζέντσα.

Στην έρευνα ενέχονται δικηγόροι, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Οι σημαντικότεροι μειοδοτικοί διαγωνισμοί, σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, διεξάγονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, υπό ισχυρότατες μαφιόζικες πιέσεις.

Πρόσφατα ακόμη και η διαχείριση των παρκόμετρων και των διαδικασιών πληρωμής για την στάθμευση στην πόλη Σκαλέα είχε ανατεθεί στις οικογένειες Βαλέντε-Στούμμο – μία από τις γνωστότερες τοπικές συμμαχίες της «Ντράνγκετα».