Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα ιατροδικαστή να διεξαγάγει δημόσια έρευνα για το φόνο του ρώσου πρώην κατάσκοπου Αλεξάντρ Λιτβινένκο, το 2006 στο Λονδίνο.

Ο ιατροδικαστής Ρόμπερτ Όουεν διατύπωσε το αίτημα αφού δήλωσε πως η έρευνά του ήταν ατελής επειδή δεν μπορούσε να εξετάσει αν η Μόσχα βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία.

Ο Λιτβινένκο, 43 ετών, πέθανε αφού ήπιε τσάι δηλητηριασμένο με ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου και από τη νεκρική κλίνη του κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε το φόνο του, μια κατηγορία που η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Ο Όουεν, ένας ανώτερος δικαστής που εκτελεί χρέη ιατροδικαστή, δήλωσε σήμερα σε δικαστήριο (στο High Court) του Λονδίνου πως του ανακοινώθηκε 45 λεπτά νωρίτερα ότι η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για διεξαγωγή δημόσιας έρευνας.

Σε επιστολή του προς την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, ο Όουεν ανέφερε: «Έχω σχηματίσει τη σταθερή άποψη ότι μια τέτοια έρευνα είναι απαραίτητη για να ερευνηθεί όπως πρέπει ο θάνατος του Λιτβινένκο. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, θα πρέπει να πω ότι θεωρώ την έρευνα για το αν η δολοφονία μπορούσε να αποφευχθεί και για την ευθύνη του ρωσικού κράτους κεντρικής σημασίας στην υπόθεση».

Το Μάιο ο Όουεν είχε υποχωρήσει σε αιτήματα της κυβέρνησης να κρατήσει μυστικές πληροφορίες που, αν δημοσιοποιούνταν, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στη βρετανική κυβέρνηση ή «να προκαλέσουν πραγματική βλάβη στις διεθνείς σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».