Η πρόσφατα συγκροτηθείσα Κοινωνία των Πολιτών για μία Δίκαιη Σλοβενία παρουσίασε κατάλογο με 18 αιτήματα και προτάσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, της εκπαίδευσης, του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, των ΜΜΕ και της χώρας γενικά.

Στην ομάδα, στην πρώτη συνάντηση της οποίας τον Ιούνιο παρέστησαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα και ο πρόεδρος της δεξιάς Συνέλευσης για τη Δημοκρατία, Λόβρο Στουρμ συμμετέχουν 41 πρωτοβουλίες πολιτών.

Ο πρώην διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού TV Slovenija, Γιόζε Μοζίνα είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι η Κοινωνία Πολιτών για Δίκαιη Σλοβενία ζητά σεβασμό για τη Σλοβενία ως κράτος, για τα σύμβολά της, για τις ένοπλες δυνάμεις της και για τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών της.

Στην ιδρυτική διακήρυξη της ομάδας περιλαμβάνονται τα αιτήματα για διαυγή δημοκρατία και ένα εκλογικό σύστημα που θα αυξάνει τις ευθύνες των εκλεγμένων αντιπροσώπων και για τα ΜΜΕ.

Επιπλέον τονίζεται η ανάγκη τερματισμού της πολιτικής επιρροής στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ, καθώς και των διακρίσεων στην απασχόληση με βάση τις πολιτικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές ή άλλου είδους διασυνδέσεις.

Άλλα βασικά ζητήματα που τονίστηκαν από την Κοινωνία Πολιτών για Δίκαιη Σλοβενία είναι η μέριμνα για τις οικογένειες και τη νεολαία, ποιοτικό σύστημα υγείας και εκπαίδευση επικεντρωμένη σε χρήσιμες γνώσεις.

Η ομάδα θεωρεί, εξάλλου, ότι τα βάρη της κρίσης πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια και ο αγροτικός πληθυσμός να προστατευθεί από δυσανάλογη φορολόγηση.

Ο κ. Μοζίνα είπε ότι κεντρική ιδέα είναι η προβολή και διάδοση των αιτημάτων και ανήγγειλε ότι η επόμενη συνεδρίαση της ομάδας αναμένεται το φθινόπωρο.