Περισσότερο από το ένα πέμπτο των σχολείων στην επικράτεια της Συρίας, έχουν καταστραφεί ή είναι πλήρως ακατάλληλα για εκπαιδευτική χρήση, μετά από περίπου δυόμισι χρόνια συγκρούσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την εκπαίδευση 2,5 εκατομμυρίων παιδιών, αναφέρει έκθεση της οργάνωσης Save The Children.

Η οργάνωση σημειώνει, ότι περίπου 3.900 σχολεία στη Συρία είχαν καταστραφεί ή ήταν ακατάλληλα μέχρι τον Ιανουάριο του 2013. Εξ αιτίας του εμφυλίου στη Συρία έχει υπάρξει απότομη αύξηση, κατά το περασμένο έτος, και του αριθμού των βίαιων επεισοδίων που επηρεάζουν την εκπαίδευση των παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα. Πάνω από το 70% από τα 3.600 ένοπλα περιστατικά με θύματα παιδιά το 2012, σημειώθηκαν στη Συρία, όπου τα σχολικά κτίρια βομβαρδίστηκαν, οι εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν και τα παιδιά στρατολογήθηκαν σε ένοπλες ομάδες.

Η έκθεση της οργάνωσης Save The Children περιλαμβάνει επίσης νέα έρευνα της UNESCO η οποία δείχνει ότι 48,5 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σε περιοχές συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο και πάνω από τα μισά από αυτά τα παιδιά, είναι πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας.