Η νοτιοκορεατική δικαιοσύνη δικαίωσε σήμερα 39 πρώην στρατιωτικούς που υποστηρίζουν ότι αρρώστησαν εξαιτίας του Agent Orange, μιας αποφυλλωτικής και φυτοκτόνου ουσίας που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, και έδωσε εντολή στις εταιρείες Monsanto και Dow Chemicals να τους αποζημιώσουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εκτιμά πως έχει αποδειχθεί ο επιδημιολογικός συσχετισμός ανάμεσα στην αποφυλλωτική ουσία και τις δερματικές ασθένειες που εμφάνισαν αυτοί οι πρώην στρατωτικοί, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Αμερικανών εναντίον των Βιετκόνγκ.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή στη Monsanto και την Dow Chemicals, παραγωγούς του Agent Orange, να καταβάλουν στους μηνυτές συνολικά 466 εκατ. γουόν (περίπου 315.000 ευρώ), αποζημιώσεις τις οποίες αναμφίβολα δεν θα πάρουν ποτέ.

Η Dow Chemicals, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, έκανε γνωστό πως αμφισβητεί τα συμπεράσματα της νοτιοκορεατικής δικαιοσύνης και επικαλείται προηγούμενες αποφάσεις στις ΗΠΑ.

Το νοτιοκορεατικό Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε πάντως μια δευτεροβάθμια απόφαση η οποία δικαίωνε τα αιτήματα χιλιάδων άλλων βετεράνων.

Συνολικά 16.000 βετεράνοι είχαν προσφύγει μεμονωμένα στη δικαιοσύνη το 1999 εναντίον των αμερικανικών εταιρειών ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 3,4 δισεκ. ευρώ.

Η Νότια Κορέα είχε κινητοποιήσει 300.000 άνδρες στο πλευρό των Αμερικανών στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Το διάστημα 1962 με 1971, κατά την επιχείρηση «Ranch Hand» του στρατού των ΗΠΑ, πάνω από τέσσερις χιλιάδες χωριά και οικισμοί του νοτίου Βιετνάμ ψεκάστηκαν από τις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις με 80 σχεδόν εκατομμύρια λίτρα του δηλητηριώδους ζιζανιοκτόνου,που περιέχει διοξίνη.

Ο επίσημος σκοπός της επιχείρησης ήταν η αποφύλλωση των δασών της περιοχής, τα οποία παρείχαν κάλυψη στους αντάρτες Βιετκόνγκ

Το Ανόι υποστηρίζει πως μέχρι τρία εκατομμύρια Βιετναμέζοι είχαν εκτεθεί στη διοξίνη που περιείχε το Agent Orange και ένα εκατομμύριο εξ αυτών πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων 150.000 παιδιά που γεννήθηκαν με δυσμορφίες.