Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν πρόκειται να ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Ρωσίας, όπως μετέδωσαν πριν από λίγο ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Έκανε μία δήλωση, πρόκειται να ζητήσει να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο έναν από τους παριστάμενους σε μια συνάντηση που είχε ο Σνόουντεν με στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Σνόουντεν έλαβε την απόφαση αυτή διότι είναι αδύνατον να μεταβεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δήλωναν έτοιμες να τον δεχθούν και του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε πως ο Σνόουντεν θα αιτηθεί ασύλου στη Ρωσία.

Και ο ιστότοπος WikiLeaks ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι ο Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για κατασκοπεία διότι αποκάλυψε στοιχεία σχετικά με τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, θα ζητήσει προσωρινά άσυλο στη Ρωσία και σχεδιάζει στο μέλλον να μεταβεί στη Λατινική Αμερική.

Ο πληροφορικός, πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), συναντήθηκε με ακτιβιστές οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο τερματικό Φ του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

«Δεκατρία πρόσωπα πήγαν τη συνάντηση», δήλωσε μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου, η Άννα Ζαχαρένκοβα.