Η Πορτογαλία προβλέπει –και ελπίζει– να αντλήσει έως τα τέλη του 2013 από τις αγορές περί τα 6,5 με 8 δισ. ευρώ από την έκδοση κρατικών εντόκων γραμματίων και ομολόγων βραχύχρονης διάρκειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Διαχείρισης Δημοσίων Πιστώσεων (IGCP).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης, ο δημόσιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους λογαριάζει να αντλήσει τα έσοδα αυτά με την δημοπράτηση αξιόγραφων τρίμηνης έως 18μηνης διάρκειας, αρχής γενομένης από την επόμενη Τετάρτη με τη διάθεση τίτλων 5μηνης και 12μηνης ωρίμανσης ονομαστικής αξίας 1,25 έως 1,5 δισεκ. ευρώ.

«Υπό το παρόν σχέδιο έκδοσης κρατικών έντοκων γραμματίων και ομολόγων οι ανάγκες χρηματοδότησης για το 2013 είναι εντελώς καλυμμένες και το IGCP έχει ξεκινήσει από το δεύτερο τρίμηνη να προχρηματοδοτεί τις ανάγκες για το 2014», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η δημόσαια αυτή υπηρεσία.

«Εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι πρόσφορες», το υπουργείο Οικονομικών έχει εκφράσει την πρόθεσή του να «επανέλθει στην κανονική έκδοση πορτογαλικών κρατικών ομολόγων».

Σύμφωνα με έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Πορτογαλίας για το ερχόμενο έτος ανέρχονται σε 16,2 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 δισεκ. θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Η Πορτογαλία, που ουδέποτε αποκλείστηκε από τις ιδιωτικές αγορές βραχυπρόθεσμου χρέους, θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές μακροπρόθεσμου χρέους προκειμένου να εκπληρώσει τον στόχο της εξόδου της μέσα στο 2014 από το πρόγραμμα δανεισμού, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο που υπογράφηκε τον Μάιο του 2011 με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την παροχή πίστωσης 78 δισεκ. ευρώ.

Η Λισσαβόνα πραγματοποίησε στις αρχές Μαΐου την πρώτη άντληση εσόδων από ομόλογα 10ετούς διάρκειας από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου δανεισμού, γεγονός που της επέτρεψε να καλύψει κάποιες από τις πιστωτικές της ανάγκες.

Εν τούτοις, η πολιτική αβεβαιότητα στην οποία έχει εισέλθει η χώρα το τελευταίο 15ήμερο έχει αναβιώσει τις ανησυχίες ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί πρόσθετη συνδρομή από τους δανειστές της, πιθανόν την εφαρμογή ενός «προληπτικού» σχεδίου στήριξης από το 2014, όπως υπαινίχθηκε πρόσφατα ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας Κάρλους Κόστα.