"Oι Ευρωπαίοι συντηρητικοί αναζητούν τον τέλειο υποψήφιο", αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα L' Écho, επισημαίνοντας πως το όνομα του αρχηγού της κυβέρνησης της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις "άρχισε να κυκλοφορεί ανάμεσα στους Ευρωπαίους συντηρητικούς, για την υποψηφιότητα στην Προεδρία της Επιτροπής".

"Είτε κρυφά είτε φανερά, όλα τα μέλη του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) το επαναλαμβάνουν αδιάκοπα: τα πράγματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν μετά από τις Γερμανικές εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου 2013" αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας πως "σύμφωνα με τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ευελπιστεί να παραμείνει πρώτη μετά από τις εκλογές του Μαΐου του 2014, η κούρσα στην προεδρία για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα ξεκινήσει πραγματικά παρά μόνο όταν θα ξέρουμε ποιος θα είναι στην Καγκελαρία του Βερολίνου, και κυρίως από ποιον συνασπισμό θα προέρχεται. Το ΕΛΚ θα μπορούσε να διεξάγει μία πρώτη σχετική συζήτηση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του, το Νοέμβριο. Η επίσημη ανακοίνωση ενός υποψηφίου δεν αναμένεται όμως πριν το Μάρτιο".

Συνεχίζοντας η εφημερίδα επισημαίνει πως η διαδοχή του Μπαρόζο προκαλεί ήδη πολλά ερωτηματικά, διότι θα παιχτεί με νέους κανόνες. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εκλέξει τον Πρόεδρο της Επιτροπής με βάση την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, "λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών εκλογών".

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του Ντομπρόβσκις, στο δημοσίευμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: "Βρίσκεται στα ηνία της χώρας του από το 2009. Οικονομολόγος και επιστήμονας, είναι μόνο 41 χρονών, αλλά 'έφτιαξε' τη φήμη του στους ευρωπαϊκούς κύκλους, με την προσχώρηση της χώρας του, την 1ή Ιανουαρίου του 2014, στο ευρώ. Η Λετονία πραγματοποίησε δρακόντειες προσπάθειες για να βγει από την κρίση που την έπληξε το 2008-2009. Μία αποφασιστικότητα που απέδωσε, αφού σήμερα η χώρα κατέγραψε ποσοστό ανάπτυξης 5,6% το 2012. Πρωθυπουργός μίας μικρής, υποδειγματικής, σε δημοσιονομικό επίπεδο χώρας, η οποία προετοιμάζεται να μπει στην Ευρωζώνη: αυτό αποτελεί μεγάλο ατού…"

Συνεχίζοντας η βελγική εφημερίδα αναφέρει πως απο την πλευρά του ΕΛΚ τρεις προσωπικότητες ακόμη φαίνεται να έχουν το κατάλληλο προφίλ: η Λουξεμβουργιανή επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ, ο Γάλλος συνάδελφός της Mισέλ Μπαρνιέ και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε ήδη, προτιμώντας να παραμείνει στη Βαρσοβία, ενώ η αξία των άλλων δύο υποψηφίων δεν είναι πολύ υψηλή στα μάτια των καλά πληροφορημένων, αναφέρει η εφημερίδα η οποία σημειώνει ότι αναφερόταν συχνά για ανώτατο ευρωπαϊκό αξίωμα και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που είχε εκδηλώσει στο παρελθόν το ενδιαφέρον του για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά είχε απορριφθεί απο τον Νικολά Σαρκοζί.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι στο μεταξύ, αρχίζουν να αναφέρονται άλλα δύο ονόματα στις τάξεις των συντηρητικών: αυτό του Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε μία αξιοπρεπή προεδρία στην ΕΕ· και αυτό του Φιλανδού ομολόγου του, Γιούρκι Κατάινεν.

Καταλήγοντας η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς το αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών εκλογών, θα καταλήξει πιθανώς στο να σχηματιστούν συνασπισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και να πραγματοποιηθούν σκληρά παζάρια με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε τελικώς να προτείνει κάποιον που δεν θα είχε καν θέσει υποψηφιότητα.