Στους δρόμους βγήκαν το απόγευμα εργαζόμενοι της ιταλικής βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών Indesit, μιας από τις γνωστότερες της χώρας, στο Φαμπριάνο της κεντρικής Ιταλίας, που συμμετέχουν σε οκτάωρη στάση εργασίας ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η εργοδοσία είχε ανακοινώσει πριν από ένα μήνα 1.425 απολύσεις, οι οποίες σύμφωνα με συνδικαλιστές «θα αποδυναμώσουν έναν από τους κύριους τομείς της ιταλικής βιομηχανικής παραγωγής, που έρχεται δεύτερος, σε κύκλο εργασιών και πωλήσεις, μετά από εκείνο των αυτοκινητοβιομηχανιών».

Χθες, η οικογένεια Μερλόνι –ιδιοκτήτρια της Indesit– έκανε γνωστό ότι αναθεώρησε τις προθέσεις της και δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην μείωση του προσωπικού, αλλά ούτε και να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στην Τουρκία και στην Πολωνία. Τα ιταλικά συνδικάτα όμως απαίτησαν σαφείς και γραπτές δεσμεύσεις.

Στην πορεία έξω από την βιομηχανική μονάδα του Φαμπριάνο συμμετέχουν και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ η πλειονότητα των ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων αποφάσισε να μην ανοίξει τα καταστήματα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους. Στην κινητοποίηση, παίρνει μέρος και ο καθολικός επίσκοπος του Φαμπριάνο, Τζανκάρλο Βετσερίκα.

Νωρίτερα μια μικρή ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εισέλθει στο εσωτερικό της βιομηχανίας Indesit, αλλά απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων τονίζουν πάντως ότι απορρίπτουν κάθε μορφή βίας και ότι επιθυμούσαν η σημερινή πορεία να είναι απόλυτα ειρηνική.