«Την αναγκαία πίστωση χρόνου» για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας ζήτησε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας απόψε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία έκανε απολογισμό της τετράμηνης θητείας του. «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Είπε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε σύγκριση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο και ότι δεν είναι πρόθεσή του να εμπλακεί σε αντιπαράθεση για το πόσο σοφή ήταν η απόρριψη της πρώτης συμφωνίας.

«Δεν επιθυμώ», πρόσθεσε, «να αναφερθώ στις όποιες ευθύνες εκείνων, που μας οδήγησαν στις αποφάσεις του Μαρτίου, για τις οποίες τον λόγο έχουν η Ερευνητική Επιτροπή και οι ποινικοί ανακριτές».

Τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αποτράπηκε η συνολική κατάρρευση, αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών και ταυτόχρονα βελτιώθηκε και ολοκληρώθηκε η δανειακή σύμβαση. Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση του «δεν συζητά θέμα πώλησης χρυσού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο, εάν εφαρμόσουμε πιστά όσα συμφωνήσαμε».

«Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε, αναφερόμενος στην επικείμενη πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος από την τρόικα.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στις πρόσφατες επαφές του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και στην επιστολή που έστειλε για άμβλυνση των πρακτικών δυσκολιών που προκαλεί το πρόγραμμα.

Ο κ. Ντράγκι , σημείωσε, είπε πως «θα συνεχίσουμε το διάλογο και θα συναποφασιστούν μέτρα μετά το πέρας της εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ρευστότητα θα υπάρξει μόνο μετά την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου.

Για τα θέματα της ενέργειας, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον απο κινεζικές και ρωσικές εταιρίες για εκμετάλλευση φυσικού αερίου.
Ο Κύπριος πρόεδρος εκτίμησε εξάλλου ότι μετά τις εκλογές στην Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα είναι «διαφορετική».