Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του Έντουαρντ Σνόουντεν, λίγες ώρες αφότου ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι θα ζητήσει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλές ημέρες. "Δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι το μοναδικό θέμα που θα συζητηθεί. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, ούτε να βάλω στο στόμα του προέδρου λόγια που δεν έχουν ειπωθεί", είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε πολλές χώρες ότι η Ουάσινγκτον θα ήθελε να επιστρέψει ο Σνόουντεν στις ΗΠΑ και να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι συνέπειες θα είχε η χορήγηση ασύλου από τη Μόσχα στον Σνόουντεν, ο Κάρνεϊ είπε ότι το να παραχωρείται (στον Σνόουντεν) μια βάση για να κάνει προπαγάνδα "αντιβαίνει στις προηγούμενες δηλώσεις της ρωσικής κυβέρνησης περί ουδετερότητας της Ρωσίας". Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο "είναι ασύμβατο με τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι δεν επιθυμούν να βλάψει περαιτέρω τα συμφέροντα των ΗΠΑ ο Σνόουντεν".