Έξι νεκροί και 30 σοβαρά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Παρασκευή περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού. Δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος η τραγωδία, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων dpa, οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τέσσερα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Λιμόζ, εκτροχιάστηκαν, ενώ ένα εξ αυτών ανατράπηκε. Όπως αναφέρει το dpa, πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στη Γαλλία από το 1988, όταν 56 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο σταθμό Γκαρ ντε Λυόν στο Παρίσι.

Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, επιβεβαίωσε τον αριθμό των μέχρι στιγμής νεκρών και τραυματιών.

Ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές έρευνες, μία από τις αστυνομικές αρχές, μία από το υπουργείο Μεταφορών και μία ακόμα από την εθνική αρχή σιδηροδρόμων, SNCF.

«Έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας από το Παρίσι στη Λιμόζ. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι όλοι οι τραυματίες που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία.

Δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το δυστύχημα

Το χθεσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα, δεν οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ στο RTL.

«Ευτυχώς ο μηχανοδηγός είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά και ενεργοποίησε το συναγερμό αμέσως, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση με τραίνο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και το οποίο ήταν υπόθεση δευτερολέπτων να πέσει πάνω στα βαγόνια που εκτροχιάζονταν. Δεν πρόκειται συνεπώς για ανθρώπινο λάθος», τόνισε ο υπουργός.