Το Ιράκ δεν είναι σε θέση να εμποδίσει το Ιράν να μεταφέρει όπλα στη Συρία μέσω του εναέριου χώρου του, τονίζει ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ασάρκ αλ-Αουσάτ.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τη μεταφορά όπλων μέσω του εναέριου χώρου μας και θα ενημερώσουμε επισήμως την ιρανική πλευρά γι΄αυτό. Ομως, δεν έχουμε τη δυνατότητα να τη σταματήσουμε», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο Ζεμπάρι.

Το Ιράν είναι ο κύριος σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ'Ασαντ. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ιράκ να μην επιτρέψει τις πτήσεις στον εναέριο χώρο του των ιρανικών αεροσκαφών που μεταφέρουν όπλα στη Συρία. Ομως, ο Ζεμπάρι έχει διαμηνύσει στις δυτικές χώρες ότι εάν θέλουν να σταματήσουν αυτές τις πτήσεις, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ίδιες.

«Εάν θεωρείτε ότι οι πτήσεις αυτές παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν τις εισαγωγές και εξαγωγές όπλων από το Ιράν, σάς καλώ να μάς βοηθήσετε να σταματήσουμε αυτές τις πτήσεις στον ιρακινό εναέριο χώρο», προσθέτει ο Ζεμπάρι.

Ο ιρακινός υπουργός τόνισε ακόμα ότι στη διάρκεια των ιρακινών ελέγχων από το Σεπτέμβριο σε ιρανικά αεροσκάφη που έχουν προορισμό τη Συρία βρέθηκαν φάρμακα και τρόφιμα.