Οι βουλευτές στην Πολιτεία του Τέξας ψήφισαν νόμο για τις εκτρώσεις που είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις. Ο νόμος απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης και κλείνει περισσότερες από τις μισές κλινικές εκτρώσεων στο Τέξας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Γερουσία, μετά το «πράσινο φως» που είχε ανάψει η Βουλή.

Στα τέλη Ιουνίου είχε προηγηθεί ψηφοφορία στη Γερουσία, η οποία λόγω καθυστέρησης και αφότου το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα κρίθηκε άκυρη, επιτρέποντας στους Δημοκρατικούς (που απέρριπταν το νομοσχέδιο) να κερδίσουν λίγο χρόνο. 

Ωστόσο, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά και ο κυβερνήτης Ρικ Πέρι έχει δηλώσει ότι θα το υπογράψει σε νόμο, παρά τις διαδηλώσεις.

Παρόμοιος νόμος έχει ψηφιστεί στο Μισισίπι, το Οχάιο, την Οκλαχόμα, την Αλαμπάμα, το Κάνσας, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει κρίνει νόμιμες τις εκτρώσεις από το 1973. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αρκετές Πολιτείες έχουν ψηφίσει νόμους που περιορίζουν την πρόσβαση στη διαδικασία.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει τέτοιας αυστηρότητας προδιαγραφές για τις κλινικές αμβλώσεων που ουσιαστικά καθιστούν παράνομες περίπου 37 από τις συνολικά 42 κλινικές που λειτουργούν στο Τέξας, τουλάχιστον μέχρι την αναβάθμισή τους.

Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται πάντως καθιστούν αδύνατο το άνοιγμα κλινικών σε σημεία που δεν βρίσκονται σε απόσταση 50χλμ. από νοσοκομεία (σε μία πολιτεία με έκταση συγκρίσιμη με χώρες της Ευρώπης).