Οι φετινές επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής βρίσκουν την πατρίδα μας σε μια ιδιαίτερη δύσκολη και οδυνηρή κατάσταση ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνισαμένων και πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, προϊσταμένου του Επισκόπου Χύτρων Λεόντιου.

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε το λαό σε συστράτευση «για να δημιουργήσουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της σταθερότητας , της ευημερίας και της προκοπής και μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν όσοι έδωσαν την ζωή τους για αυτήν».

Ο τόπος σήμερα είπε, διανύει χωρίς αμφιβολία την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974, προσθέτοντας πως ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρεμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και πως ποτέ προηγουμένως δεν ήταν πιο έντονα το αίσθημα της απογοήτευσης, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που βιώνουν οι συμπολίτες μας.

«Η πορεία των ασύγγνωστων λαθών και της αναβλητικότητας που οδήγησε στην σημερινή, τραγικά δύσκολη, οικονομική κατάσταση είναι γνωστή», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Ξεκάθαρη όμως, συνέχισε, είναι και η αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να εργαστεί και να λάβει αποφάσεις για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την διασφάλιση της ευημερίας και της προοπτικής για τον τόπο μας.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε επίσης δεδομένη τη διάθεση των συμπολιτών μας, να αποτελέσουν οι ίδιοι, όπως έπραξαν και στο παρελθόν, την κινητήριο δύναμη της ανοικοδόμησης.

«Όλοι μαζί», συνέχισε, «πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», προσθέτοντας πως η ανάκαμψη της οικονομίας μας, αποτελεί εθνική υπόθεση και στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι εμμονές και οι ιδεοληψίες που τόσο μας στοίχισαν δεν έχουν πλέον θέση, ούτε και μπορεί να προσφέρουν διέξοδο οι επιλογές του λαϊκισμού και των συνθημάτων ή οι προσεγγίσεις των κατεστημένων και των στενών συμφερόντων.

Οφείλουμε σήμερα, είπε, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να βρούμε το σθένος και να λάβουμε δύσκολες αλλά τολμηρές και σωστές αποφάσεις, σημειώνοντας πως «μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την κρατική και εθνική μας υπόσταση και θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με επάρκεια και αξιοπιστία κρίσιμα εθνικά ζητήματα,  μόνο έτσι θα δώσουμε ελπίδα και προοπτική στις επερχόμενες γενιές, και μόνο έτσι θα εκπληρώσουμε το δικό μας χρέος στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε τέλος, πως τιμώντας αυτούς που έδωσαν την ζωή τους πολεμώντας για την πατρίδα, θα πρέπει να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του απώτερου παρελθόντος, και θα πρέπει να ψηλαφίσουμε με κριτική διάθεση τα λάθη και τις παραλήψεις μας, να βαθύνομε την αυτοσυνειδησία μας και με περίσσευμα γενναιότητας να αναλάβουμε τις ατομικές  και συλλογικές ευθύνες που μας αναλογούν.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης.