Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενοι για την απαλλαγή του Τζορτζ Ζίμερμαν από την κατηγορία της δολοφονίας του αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν το 2012.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, την Φιλαδέλφεια, την Ουάσιγκτον, την Ατλάντα και το Σαν Φρανσίσκο.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του 17χρονου, ο οποίος δέχθηκε τη μοιραία επίθεση με όπλο από τον Ζίμερμαν που περιπολούσε ένοπλος στην περιοχή του και τον θεώρησε ύποπτο. Παρά τις συνθήκες καύσωνα πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κουκούλα στη μνήμη του 17χρονου.

«Ο λαός λέει ένοχος», φώναζαν οι αρχικά εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Γιούνιον Σκουέρ στη νότια πλευρά του Μανχάταν, για να γίνουν στη συνέχεια χιλιάδες κατά την πορεία τους μέσω της 6ης λεωφόρου προς την Times Square υπό ισχυρή αστυνομική επιτήρηση.

Ανάμεσα στο πλήθος που φώναζε «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», ήταν πολλοί μαύροι, αλλά και μεγάλος αριθμός λευκών και ισπανόφωνων.

«Εχουμε σοβαρό φυλετικό πρόβλημα και έχουμε και ένα ακόμη πρόβλημα με την οπλοκατοχή. Εάν Ο Ζίμερμαν δεν είχε όπλο, δεν θα είχε σκοτώσει τον Τρέιβον Μάρτιν», δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Είμαστε όλοι Τρέιβον. Ολο το σύστημα είναι ένοχο», έγραφαν τα πλακάτ.

«Οι άνθρωποι θεωρούν ότι προοδεύσαμε επειδή ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος. Αλλά αυτή η απόφαση δείχνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσει το φυλετικό πρόβλημα. Μάς μένει πολύς δρόμος ακόμη», δήλωσε άλλος διαδηλωτής.

«Φοβάμαι να έχω ένα παιδί που μού μοιάζει», δήλωσε μία μαύρη διαδηλώτρια. «Το παιδί δεν οπλοφορούσε και ο λευκός με το όπλο τη γλιτώνει. Αν ισχυριστούμε ότι δεν πρόκειται για φυλετική υπόθεση, λέμε ψέματα στους εαυτούς μας. Είναι μία υπόθεση που θα τη θυμόμαστε τα επόμενα 50 χρόνια».

«Είμαστε εδώ διότι είμαστε οργισμένοι και ανήσυχοι...Εχουμε όλοι τις ίδιες επιθυμίες ...θέλω ο γιος μου να μπορεί να γυρίσει σπίτι το βράδυ», δήλωσε ένας 46χρονος κάτοικος του Χάρλεμ δηλώνοντας απογοητευμένος από την απόφαση του σώματος ενόρκων. «Ηταν έξι γυναίκες, οι πέντε από αυτές μητέρες..!».

TAGS