Τριαντά εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στις 08.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις.

Στη συνέχεια τελέστηκε μνημόσυνο χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής και οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου. Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Αργότερα η Βουλή θα συνέλθει, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, στην καθιερωμένη ειδική συνεδρίασή της για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Τα κόμματα καταδικάζουν, με ανακοινώσεις τους, το πραξικόπημα. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί μέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής». Τονίζουν επίσης ότι ο δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στην αντίθετη απόψη είναι ο τρόπος για να επιτευχθούν λύσεις στα εθνικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το μίσος, ο φανατισμός και η διχόνοια οδηγούν μόνο στην καταστροφή.

Υπογραμμίζουν τέλος πως «μόνο με συλλογική αυτογνωσία, εθνική συννενόηση και παλλαϊκή συστράτευση θα ξανασταθεί η Κύπρος στα πόδια της».