Με μαχητική πορεία στο κέντρο της Μελβούρνης, που τερματίστηκε έξω από το πολιτειακό κοινοβούλιο, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αλλά και την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και στις άλλες αυστραλιανές πόλεις παρουσία του υπουργού Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Πέτρου Πετρίδη, ο οποίος εκπροσωπεί την κυπριακή κυβέρνηση και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στη Μελβούρνη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, οι ομογενείς συγκεντρώθηκαν κι έξω από το τουρκικό Προξενείο και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για την αδικία που γίνεται σε βάρος της μεγαλονήσου. Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και μνήμης που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) για τη μαύρη επέτειο της βάρβαρης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής στο νησί της Αφροδίτης.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων, με βάση τον κώδικα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διαφύλαξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Απαίτησαν, επίσης, η Τουρκία, να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας και να σταματήσει τις πολιτικές αξιώσεις και βλέψεις στην μεγαλόνησο. Στο τέλος διαβάστηκε ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια στάλθηκε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τους προέδρους της Κύπρου και Ελλάδας, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.