Το 47% των Βούλγαρων υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και το 35% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει τη θητεία της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο για την Μελέτη της Κοινής Γνώμης.

Το 58% των Βούλγαρων στηρίζει τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από 3 έως 10 Ιουλίου.

Το 37% των ερωτηθέντων θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης, θέση την οποία στηρίζουν περισσότερο οι νεαρής ηλικίας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πολίτες.

Το 23% των ερωτηθέντων απαντά ότι θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά όχι αμέσως και το 30% απαντά ότι θέλει να παραμείνει η κυβέρνηση, θέση που διατυπώνουν κυρίως ηλικιωμένοι, χαμηλής μόρφωσης πολίτες και κάτοικοι μικρών πόλεων και χωριών.

Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ είναι ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη αποδοχή (ποσοστό 51%) και ακολουθεί η δήμαρχος της Σόφιας Γιόρντανκα Φαντάκοβα (ποσοστό 49%).

Σύμφωνα με την έρευνα οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και το πολιτικό μοντέλο στη χώρα δεν έχουν δημιουργήσει πολιτικές εναλλακτικές.

Ειδικότερα το 22-23% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζει το πρώην κυβερνητικό κόμμα GERB και το 19-20% το κυβερνών Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP).

Οι αναλυτές εντόπισαν μία μικρή συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του GERB (1-2%) και μία μικρή αύξηση του ποσοστού του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (2-3%).

Αν διεξάγονταν εκλογές στις 10 Ιουλίου την είσοδο στη νέα Βουλή θα εξασφάλιζε το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες με ποσοστό 6-7% και πιθανώς άλλοι τρεις σχηματισμοί, το ακροδεξιό κόμμα Ataka, το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας και το Κίνημα Πολιτών.