Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Κυριακή στο Μουτάχο, κοντά στην Γκόμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Οι δυνάμεις μας κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στους αντάρτες της Μ23: 120 σκοτώθηκαν και 12 αιχμαλωτίστηκαν», είπε ο εκπρόσωπος Λοράν Μεντέ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Κινσάσα. Σημείωσε ότι από την πλευρά του στρατού αναφέρθηκαν δέκα νεκροί.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής στο Μουτάχο, στα βόρεια της Γκόμα, και συνεχίζονταν μέχρι και σήμερα το πρωί. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι ακούγονταν εκρήξεις μέχρι τα περίχωρα της Γκόμα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το πεδίο της μάχης.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής συγκρούονται άνδρες του στρατού με αντάρτες του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (Μ23) και ότι δεν έχουν εμπλακεί στη μάχη οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Μ23 έχουν ενταχθεί πρώην μέλη του στρατού του Κονγκό, κυρίως ρουαντόφωνοι. Σύμφωνα με την κυβέρνηση και τον ΟΗΕ, η Μ23 στηρίζεται από την Ουγκάντα και τη Ρουάντα, κάτι που διαψεύδουν κατηγορηματικά οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών.