Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη δυο επιπλέον ταγμάτων πεζικού του αιγυπτιακού στρατού στη χερσόνησο του Σινά μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων ισλαμιστών στην περιοχή αυτή, έδωσε το Ισραήλ, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του αιγυπτιακού στρατού, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν δέχθηκε να αναπτυχθούν τα τάγματα αυτά στο Ελ-Αρίς, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά καθώς και στο Σαρμ-Ελ-Σέιχ, στο νότιο τμήμα της χερσονήσου.

Πολλοί αιγύπτιοι στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Σινά τις τελευταίες ημέρες μετά από τις απειλές που διατύπωσαν ισλαμιστές δημοσίως για βιαιότητες σε αντίποινα για την ανατροπή στις 3 Ιουλίου από το στρατό, του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Τη Δευτέρα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίσθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες στο Ελ-Αρίς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη επιτρέψει από την περασμένη Τρίτη την ανάπτυξη αιγυπτιακών στρατιωτικών ενισχύσεων στο Σινά.

Η ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου του 1979 προβλέπει περιορισμένη αιγυπτιακή στρατιωτική παρουσία στο Σινά.