Η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου πραγματοποιείται σήμερα στην Πρίστινα, με την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου του Σώματος.

Ο εκτελών χρέη προέδρου του Κοσόβου, Γιακούπ Κρασνίτσι, την περασμένη εβδομάδα ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι, αλλά δεν προβλέπεται σήμερα η εκλογή νέας κυβέρνησης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου, του Χασίμ Θάτσι, το οποίο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές, στις 12 Δεκεμβρίου του 2010, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο και με τα κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες. Η μελλοντική κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη 65 από τους συνολικά 120 βουλευτές.

Βάσει της συμφωνίας, ο αρχηγός της Συμμαχίας για το Νέο Κόσοβο, Μπεντζέτ Πατσόλι, θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του Κοσόβου.

Τα κόμματα που θα είναι στην αντιπολίτευση αναμένεται να προτείνουν ως αντίπαλο του Μπεντζέτ Πατσόλι για τη διεκδίκηση της προεδρίας τον Αντέμ Ντεμάτσι.

Ο Αντέμ Ντεμάτσι γνωστός για τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα είναι υποψήφιος των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου, Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου και του Κινήματος «Αυτοδιάθεση», μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα.