Μεγάλος αριθμός οβίδων οι οποίες ερρίφθησαν από τη Συρία, πιθανότατα στη διάρκεια των μαχών μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών, εξερράγησαν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Πολλές οβίδες που ερρίφθησαν από τη Συρία εξερράγησαν στο βόρειο Γκολάν χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ρίψεις αυτές «έχουν κατά τα φαινόμενα σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Συρίας».

Ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν επιβεβαίωσε τις ρίψεις οβίδων «τις τελευταίες ημέρες» προς την κατεχόμενη πλευρά του Γκολάν χωρίς το Ισραήλ να έχει αντιδράσει. «Δεν επεμβαίνουμε στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», είπε.

«Το γεγονός ότι διαδραματίζονται τόσα πράγματα στη Συρία και ότι μας κατηγορούν, είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει», πρόσθεσε ο υπουργός, υπονοώντας πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ ευθύνεται για την επίθεση σε αποθήκες πολεμοφοδίων στη Συρία, κοντά στην Λαττάκεια, στις 5 Ιουλίου, στόχος της οποίας φέρεται να ήταν αντιπλοϊκοί πύραυλοι κρουζ.

Την Τρίτη το βράδυ, πυρά ερρίφθησαν προς την πλευρά ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα, επίσης στην περιοχή του Γκολάν, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. Οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και στη συνέχεια προχώρησαν σε έρευνα στον τομέα αυτό.

Σε επιστολή του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τα πυρά από τη Συρία, τονίζοντας ότι συνιστούν «σοβαρή παραβίαση» της συμφωνίας εκεχειρίας που υπογράφηκε το 1974 από το Ισραήλ και τη Συρία.