Η υπηρεσία ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της Βρετανίας δεν παρέβη ούτε παρέκαμψε το νόμο χρησιμοποιώντας δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί από ένα μυστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, το PRISM, αποφάνθηκε η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα.

Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν διέρρευσε πληροφορίες σχετικά με το PRISM τον περασμένο μήνα, αποκαλύπτοντας την τεράστια έκταση του συστήματος παρακολούθησης των επικοινωνιών, που συγκέντρωνε δεδομένα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τη χρήση ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν, τα δεδομένα αυτά σε πολλές περιπτώσεις παραδίδονταν στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η επιτροπή της βρετανικής βουλής που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας άρχισε μια έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες πως η υπηρεσία παρακολουθήσεων GCHQ παρέκαμψε το νόμο που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών αποκτώντας πρόσβαση σε δεδομένα που συλλέγονταν από το αμερικανικό πρόγραμμα.

«Από τα στοιχεία που είδαμε, συμπεράναμε ότι αυτή η καταγγελία είναι αβάσιμη», ανέφερε η κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μια διεξοδική έρευνα που έγινε από την επιτροπή έδειξε ότι οι εκθέσεις που συνέτασσε η GCHQ χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν παραβίαζαν το νόμο. Η υπηρεσία είχε ζητήσει και λάβει ένταλμα για τις υποκλοπές, υπογεγραμμένο από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος της Βρετανίας, πριν ζητήσει τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, εξήγησε η επιτροπή αυτή της βουλής.

Πάντως, η επιτροπή πρόσθεσε ότι θα ήταν «πρέπον» να μελετηθεί εάν και κατά πόσον το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από τις υπηρεσίες κατασκοπείας είναι αρκετά σθεναρό.