Οι Ιαπωνικές αρχές έχουν ξεκινήσει ανασκαφές στο Τόκιο, σε μία τοποθεσία, όπου βρισκόταν μία ιατρική σχολή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό να αποκαλυφθεί εάν διεξάγονταν πειράματα σε ανθρώπους.

Οι έρευνες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε μία πρώην σχολή η οποία συνδέονταν με την Μονάδα 731, μια στρατιωτική μονάδα μικροβιακού και βιολογικού πολέμου η οποία λειτουργούσε την δεκαετία του 1940.

Αν και η επίσημη κυβέρνηση ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι εκεί διεξάγονταν πειράματα σε αιχμάλωτους πολέμου, το γεγονός έχει τεκμηριώνεται τόσο από μαρτυρίες συμμετεχόντων όσο και από ιστορικούς.

Πρόκειται για την πρώτη κυβερνητική έρευνα, η οποία διατάχθηκε μετά από αποκαλύψεις μιας πρώην νοσοκόμας, η οποία δήλωσε ότι είχε βοηθήσει να θαφτούν εκεί ανθρώπινα μέλη, λίγο πριν από την αμερικανική κατοχή του Τόκιο.

Η 88χρονη Τόγιο Ισίι έσπασε μια σιωπή 60 ετών και κατέθεσε ότι εκείνη και οι συνάδελφοί της είχαν διαταχθεί να θάψουν εκατοντάδες πτώματα, ανθρώπινα μέλη και οστά στις εβδομάδες που ακολούθησαν την παράδοση της Ιαπωνίας στις 15 Αυγούστου 1945, καθώς δεν έπρεπε να υπάρχουν ίχνη όταν θα έφταναν τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα.

Η τοποθεσία την οποία υπέδειξε η Ισίι βρίσκεται πολύ κοντά σε μια άλλη περιοχή όπου είχε βρεθεί το 1989 ένας ομαδικός τάφος ο οποίος φαίνεται πως περιείχε θύματα από πειράματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στα πειράματα που διεξάγονταν στην διαβόητη μονάδα οι γιατροί μόλυναν τους αιχμαλώτους πολέμου με χολέρα, τύφο και άλλες ασθένειες στο πλαίσιο έρευνας για τον μικροβιακό πόλεμο, ενώ πιστεύεται ότι πραγματοποιούνταν και αυτοψίες ενόσω οι άνθρωποι ήταν ακόμη ζωντανοί και τους άφηναν να πεθάνουν από το κρύο στο πλαίσιο τεστ αντοχής.