Αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι όσον αφορά την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε μάλιστα ότι ο Κέρι «είναι αποφασισμένος να ανακοινώσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από την αναχώρησή του», την Παρασκευή.

«Καταβάλλοντας έντονες και αποφασιστικές προσπάθειες, μπορέσαμε να περιορίσουμε σημαντικά το χάσμα» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμάν. «Συνεχίζουμε τα βήματα προσέγγισης και εγώ εξακολουθώ να ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι], πρόσθεσε.

Ο Κέρι απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με τον Αμπάς και με τους εκπροσώπους των αραβικών χωρών που συνάντησε στο Αμάν, εξηγώντας ότι υπάρχουν ακόμη «ορισμένες διατυπώσεις προς επεξεργασία». Κάλεσε όμως το Ισραήλ να εξετάσει προσεκτικά το ειρηνευτικό σχέδιο που είχε προτείνει το 2002 ο Αραβικός Σύνδεσμος. «Το Ισραήλ πρέπει να δει προσεκτικά αυτήν την πρωτοβουλία που του υπόσχεται ειρήνη με 22 αραβικές και 35 μουσουλμανικές χώρες – συνολικά με 57 χώρες που αναμένουν τη δυνατότητα για ειρήνη με το Ισραήλ», τόνισε.

Το σχέδιο αυτό είχε προωθήσει η Σαουδική Αραβία σε μια σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό, το 2002. Μεταξύ άλλων πρόσφερε στο Ισραήλ πλήρη αναγνώριση, μόνο εφόσον συμφωνήσει σε μια «δίκαιη λύση» για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και επιστρέψει όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967.

Το βράδυ της Τρίτης ο Κέρι και ο Αμπάς συνομιλούσαν επί πέντε ώρες σε ένα ξενοδοχείο του Αμάν, με την ευκαιρία του Ιφτάρ, της διακοπής της νηστείας του Ραμαζανιού. «Συνέχισαν τη συζήτηση που έχουν ανοίξει εδώ και μήνες και αναφέρθηκαν σε ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.