Την απελευθέρωση του φορτηγού πλοίου της, το οποίο μετέφερε όπλα από την Κούβα και έχει δεσμευτεί από τις αρχές στον Παναμά, ζήτησε η Βόρεια Κορέα, υποστηρίζοντας τη νομιμότητά του και χαρακτηρίζοντας τις αρχικές υποψίες της αστυνομίες περί ναρκωτικών ως «μυθοπλασία».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι «οι αρχές του Παναμά συνέλαβαν απερίσκεπτα τον καπετάνιο και τα μέλη του πληρώματος με τη δικαιολογία ότι διεξήγαγαν έρευνα για ναρκωτικά, χωρίς όμως να βρουν ουσίες».

«Το φορτίο δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο από παλαιά όπλα, τα οποία πρόκειται να σταλούν πίσω στην Κούβα, μετά την επισκευή τους, βάσει νόμιμης σύμβασης», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο της δηλώσεις του εκπροσώπου.

«Οι αρχές του Παναμά θα πρέπει να απελευθερώσουν τα μέλη του πληρώματος και το πλοίο χωρίς καθυστέρηση».

Οι αρχές του Παναμά αναμένουν την άφιξη διεθνών εμπειρογνωμόνων και στελεχών του ΟΗΕ προκειμένου να αξιολογήσουν το φορτίο με τα όπλα που ανακαλύφθηκαν στο βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο και να τους παράσχουν συμβουλές για το πώς θα κινηθούν στο εξής.

Πάντως, ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επαίνεσε τον Παναμά σχετικά με τον εντοπισμό και την ακινητοποίηση του πλοίου και πρόσθεσε ότι η επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ θα αναλάβει άμεσα την υπόθεση.

«Ο γενικός γραμματέας χαιρετίζει τις ενέργειες που πραγματοποίησε ο Παναμάς, σε πλήρη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις του σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι καθήκον όλων των κρατών μελών να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Μπαν Κι Μουν. «Ο Γενικός Γραμματέας αναμένει την έκβαση της έρευνας σχετικά με την υπόθεση και είναι σίγουρος ότι η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αναλάβει άμεσα το ζήτημα».

Το πλοίο τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα, καθώς έπλεε προς το Κανάλι του Παναμά. Οι αρχές συνέλαβαν το πλήρωμα τη Δευτέρα αφού ανακάλυψαν όπλα που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, κάτι που αποτελεί πιθανή παραβίαση των κυρώσεων από τον ΟΗΕ που σχετίζονται με τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.