Στο νοσοκομείο της Πρετόρια όπου νοσηλεύεται από τις 8 Ιουνίου θα «γιορτάσει» τα γενέθλιά του ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος κλείνει τα 95 του χρόνια.

Τα γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα είναι και η Διεθνής Ημέρα Μαντέλα, μία ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως έναν τρόπο αναγνώρισης της προσφοράς του Νομπελίστα Ειρήνης στη συμφιλίωση

Ο πρώην πρόεδρος είναι παγκοσμίως γνωστός για το ρόλο του στο τέλος του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Εγινε ο πρώτος πρόεδρος μαύρος πρόεδρος της χώρας στις πρώτες διαφυλετικές εκλογές της χώρας το 1994.

Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ανέφερε ότι τη φετινή Ημέρα Μαντέλα θα τιμήσουν τα 95 χρόνια «καλής ζωής», αφιερωμένης στην ελευθερία των Νοτιοαφρικανών και όλων των ανθρώπων του κόσμου.

Η ημέρα ξεκίνησε με εκατομμύρια μικρούς μαθητές από όλη τη χώρα να τραγουδούν το «Happy Birthday» στον Νέλσον Μαντέλα.

Προς τιμήν των 67 ετών δράσης του ως δικηγόρος, ακτιβιστής, κρατούμενος και πρόεδρος, εθελοντές για 67 λεπρά θα συμμετάσχουν σε ανακαινίσεις σχολείων και ορφανοτροφείων, θα καθαρίσουν νοσοκομεία και θα μοιράσουν φαγητό σε απόρους.

«Ας επιστρέψουμε στις θυσίες και τις προσφορές του Μαντίμπα μέσω των δικών μας προσπαθειών για μία καλύτερη κοινωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να τιμήσει την περίσταση επιβλέποντας τις δωρεές σπιτιών σε φτωχές λευκές οικογένειες στην περιοχή της Πρετόρια.

Μάλιστα ένα έργο - αφίσα που θα δείχνει μία σφαιρική μορφή του Μαντέλα με 700 συμμετοχές από όλο τον κόσμο αναμένεται να βγει σε πληστειριασμό για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εκδηλώσεις θα γίνουν, όμως και διεθνώς με ένα μεγάλο πίνακα του Μαντέλα ζωγραφισμένο από τον Πολ Μπλόμκαμπ θα τοποθετηθεί στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, ενώ δρώμενα θα πραγματοποιηθούν και στην Αυστραλία.

Οπως λένε οι Νοτιοαφρικανοί, η καλύτερη ημέρα γενεθλίων του Μαντέλα είναι αυτή που θα αναρρώσει και θα ξαναγυρίσει στους ανθρώπους που τον αγαπούν...