Τα παλαιστινιακά όργανα θα ψηφίσουν σήμερα επί της πρότασης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι που προβλέπει επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ χωρίς την πλήρη διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας την οποία θέτουν ως προϋπόθεση, δήλωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

«Η πιο σημαντική πρόταση του σχεδίου του Κέρι είναι μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς διακοπή ή πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας», διευκρίνισε ο αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Το σχέδιο προβλέπει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με την ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε το 2011 τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων που ίσχυαν πριν από την ισραηλινή κατοχή του 1967, πρόσθεσε.

«Το σχέδιο περιλαμβάνει το δικαίωμα για κάθε πλευρά να διατηρεί επιφυλάξεις επί ορισμένων θεμάτων στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, ο Νετανιάχου θα αντιταχθεί σε ένα κράτος εντός των συνόρων του 1967, και οι Παλαιστίνιοι σε ένα εβραϊκό κράτος», την αναγνώριση του οποίου ζητεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

«Όσον αφορά τη διευθέτηση, υπάρχει μια νέα έκφραση, αυτή της ‘επιφύλαξης’ όσον αφορά στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, εκτός των τριών συγκροτημάτων των εβραϊκών οικισμών Αριέλ, Γκους Ετζιόν και Μααλέ Αντουμίμ, καθώς και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», διευκρίνισε.

«Οι Παλαιστίνιοι προτείνουν να συνεχίσουν να στρέφονται προς τους διεθνείς οργανισμούς για την ένταξή τους σε αυτούς αν συνεχιστεί η εποικιστική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης», για την προστασία των πολιτών, που απαγορεύει ρητώς την εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα εδάφη, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Η Φάταχ, το κίνημα από το οποίο προέρχεται ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε σήμερα τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι να μεταβάλει την πρόταση που διετύπωσε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αξιώνοντας πρωτίστως να γίνει σαφής αναφορά στα σύνορα του 1967, επεσήμανε σήμερα στέλεχος της διοικούσαν επιτροπής της οργάνωσης.

«Η Κεντρική Επιτροπή εγείρει πολλαπλές απαιτήσεις για να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, με την πιο σημαντικές από αυτές να αφορά την ανακοίνωση από πλευρά του Κέρι του καλέσματος η εκκίνηση των διαβουλεύσεων να εδράζεται επί της αρχής των δύο Κρατών στα σύνορα του 1967», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Μακμπούλ μετά τη συνεδρίαση του κόμματος.

Ένα άλλο υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Φάταχ που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε πως «για να το εγκρίνει, η Φάταχ αξιώνει τροποποιήσεις στο σχέδιο Κέρι. Επί του παρόντος οι ιδέες που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι δεν ενθαρρύνουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Λίγο νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δια του εκπροσώπου του Μαρκ Ρεγκέβ, διέψευσε δήλωση ισραηλινού αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ συμφωνεί να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους αποδεχόμενο τα σύνορα του μελλοντικού τους κράτος να είναι αυτά που ίσχυαν πριν από το 1967, ενώ συμφώνησε στις ανταλλαγές εδαφών.