Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε εκτίμησε ότι η Σερβία πέτυχε αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την προσέγγιση της ΕΕ και διεμήνυσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρησή τους.

Ο κ. Φούλε απευθυνόμενος στα μέλη της Σερβικής Βουλής σε ειδική συνεδρίαση τόνισε ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται εθνική και κομματική συναίνεση, συνέχεια και αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στο Βελιγράδι, οι πολίτες της Σερβίας θα αισθανθούν σταδιακά τα οφέλη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και όχι μόνο στο τέλος της διαδικασίας.

«Η εμπειρία με άλλες υποψήφιες χώρες αποδεικνύει ότι η διαδικασία αναμόρφωσης είναι απαιτητική, πολλές φορές επώδυνη, αλλά καθιστά δυνατή την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη βελτίωση των επιχειρηματικών δυνατοτήτων, την ενιαία αγορά, που θα απεικονιστεί και με την αύξηση της απασχόλησης» ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας ότι πριν από δύο χρόνια, την περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμαζε τη γνωμοδότηση για την αίτηση της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ, παρουσίασε στη Σερβική Βουλή οκτώ τομείς προτεραιότητας στους οποίους είναι αναγκαία η πρόοδος, ο κ. Φούλε ανέφερε ότι η Σερβία πέτυχε στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

«Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε με ζήλο στα ζητήματα αυτά» επισήμανε.