Η Βρετανία έχει εγκαταλείψει πλέον τα σχέδιά της να εξοπλίσει τους αντάρτες που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, για τον οποίο προβλέπει μάλιστα ότι ενδέχεται να παραμείνει στη θέση του για πολλά χρόνια ακόμη, όπως διατείνονται πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Λονδίνου.

Σε μία από τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του πολέμου που έχουν γίνει ποτέ, οι ίδιες πηγές είπαν επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η ειρηνευτική συνδιάσκεψη που αποβλέπει στον τερματισμό του πολέμου ενδέχεται να μη διεξαχθεί πριν από την επόμενη χρονιά – εάν τελικώς διεξαχθεί.

«Η Βρετανία σαφώς πλέον δεν πρόκειται να εξοπλίσει τους αντάρτες με κανέναν τρόπο, μορφή, ή έννοια», επιβεβαίωσε η μία από τις πηγές, υποδεικνύοντας μία κοινοβουλευτική παρέμβαση που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την οποία πλέον απαιτείται προηγουμένη διαβούλευση με τους βουλευτές προτού ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση.

Ο λόγος για την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης υπήρξε κατά κύριο λόγο η εναντίωση της κοινής γνώμης, αλλά και η ανησυχία μήπως τα όπλα προς τους αντάρτες καταλήξουν στα χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών.

«Θα τους παράσχει εκπαίδευση, θα τους δίνει συμβουλές τακτικής και για συγκομιδή πληροφοριών, θα τους διδάξει τεχνικές διοίκησης κι ελέγχου. Όμως, η κοινή γνώμη –είτε το θέλουμε, είτε όχι– είναι κατά μίας επέμβασης», πρόσθεσε η ίδια πηγή.