Η κινεζική αστυνομία προσήγαγε σήμερα στο Πεκίνο έναν δικηγόρο, ο οποίος επιχείρησε να συναντηθεί με τον γνωστό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζου Ζιγιόνγκ, ο οποίος συνελήφθη χθες.

Ο δικηγόρος Λιου Ουεϊγκούο δήλωσε πως η αστυνομία τον οδήγησε στο τμήμα από το κρατητήριο στο οποίο βρισκόταν προφυλακισμένος ο Ζου, και δήλωσε πως είναι ύποπτος για τις ίδιες κατηγορίες με τον συλληφθέντα, επίσης δικηγόρο: «παρακίνηση σε συγκεντρώσεις με στόχο τη διασάλευση της δημόσιας ειρήνης».

«Βρισκόμουν στο κρατητήριο και επτά, ή οκτώ, αστυνομικοί εισήλθαν ξαφνικά. Με έφεραν εδώ», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Λιου, μέσα από το αστυνομικό τμήμα.

«Μου ζήτησαν να τους βοηθήσω στις έρευνές τους. Θέλουν να μου πάρουν κατάθεση», δήλωσε ο Λιου, προσθέτοντας πως θέλησε να συναντηθεί με τον Ζου, αλλά τον ενημέρωσαν πως η αστυνομία θα ήθελε περισσότερο χρόνο για να ανακρίνει τον πελάτη του προτού του επιτρέψει να συναντηθεί μαζί του.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αστυνομικοί από το Τζινάν, πρωτεύουσα της γενέτειράς του επαρχίας Σαντόνγκ, ταξίδευσαν στο Πεκίνο για να τον προτρέψουν να μην εκπροσωπήσει τον Ζου. «Δεν προτίθεμαι να αποσυρθώ από την υπόθεση, εκτός κι εάν με συλλάβουν», διατράνωσε ο Λιου.

Η αστυνομία επίσης διεξήγαγε έρευνες και έκλεισε τελικώς και το Ινστιτούτο Μετάβασης στο Πεκίνο, μία ομάδα σκέψης που ίδρυσε ο ακτιβιστής Γκούο Γιουσάν, ο οποίος συνδέεται με την ομάδα του Ζου, που επονομάζεται «Κίνημα των Νέων Πολιτών» και ζητεί να επικρατήσει διαφάνεια στα οικονομικά των κρατικών αξιωματούχων, επισημαίνει η οργάνωση Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Χονγκ Κονγκ.