Ελεύθερος ο Νορβηγός νεοναζί που συνελήφθη στη Γαλλία

Ελεύθερος ο Νορβηγός νεοναζί που συνελήφθη στη Γαλλία

Ένας Νορβηγός νεοναζί, ο οποίος συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές με την υποψία ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση, αφέθηκε ελεύθερος, αφού η αστυνομία δεν κατάφερε να συλλέξει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του. Μια μέρα νωρίτερα είχε αφεθεί ελεύθερη και η γυναίκα του.

Ο Κρίστιαν Βικέρνες είχε συληφθεί την Τρίτη στο σπίτι του στην περιοχή Κόρεζ. Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ισχυριζόταν αρχικά ότι ο άνδρας «θεωρείτο ικανός να διεξάγει μιας μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση», ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, παραδέχτηκε αργότερα ότι «δεν γνώριζαν ούτε τον στόχο ούτε την τοποθεσία».

Η γυναίκα του Βικέρνες, η οποία συνελήφθη και αυτή αλλά αφέθηκε την Τετάρτη ελεύθερη, είχε πρόσφατα προβεί στην αγορά τεσσάρων όπλων, λόγος εν μέρει για τον οποίο οι αρχές συνέλαβαν το ζευγάρι. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η γυναίκα είχε νόμιμη άδεια.

Προκειμένου να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους ότι 40χρονος αποτελεί κίνδυνο για το κράτος και τους πολίτες, οι αστυνομικές αρχές επεσήμαναν το γεγονός ότι ο Βικέρνες ήταν μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι έλαβαν, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το μανιφέστο του Νορβηγού τρομοκράτη, Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το θάνατο 77 ατόμων.

Ο Βίκερνες καλείται τώρα να απολογηθεί στις κατηγορίες για υποκίνηση φυλετικού μίσους εξαιτίας κάποιων αναρτήσεών του στο internet, ωστόσο έχουν απαληφθεί πλέον οι κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο