current views are: 1

19 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση11:44

Εκδόθηκε στη Ρουμανία ο μεγαλύτερος καταζητούμενος της χώρας

Στα χέρι των ρουμανικών αρχών ο φυλακισμένος στη Συρία, Ομάρ Χαϊσάμ. 

Δημοσίευση 11:44’
αρθρο-newpost

Στα χέρι των ρουμανικών αρχών ο φυλακισμένος στη Συρία, Ομάρ Χαϊσάμ. 

Στα χέρι των ρουμανικών αρχών ο φυλακισμένος στη Συρία, Ομάρ ΧαϊσάμΟ Συριακής καταγωγής χρηματιστής, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην για τρομοκρατία ως εγκέφαλος της απαγωγής τριών Ρουμάνων δημοσιογράφων. Ο Χαϊσάμ ήταν κρατούμενος σε φυλακή στη Συρία και παραδόθηκε σήμερα το πρωί στη ρουμανική αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Ρουμανίας.

Ο Ομάρ Χαϊσάμ που έχει διπλή υπηκοότητα, Συρίας και Ρουμανίας κατόρθωσε να διαφύγει από τη Ρουμανία το 2007 ενώ εξέτιε 20ετή ποινή κάθειρξης. Επικαλούμενος λόγους υγείας αποφυλακίστηκε προσωρινά και έφυγε από τη χώρα με εμπορικό πλοίο. Η διαφυγή του ήταν η αιτία παραίτησης του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και του γενικού εισαγγελέα.

Ο Χαϊσάμ κρίθηκε ένοχος από ρουμανικό δικαστήριο για την απαγωγή των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού Prima Tv, Σορίν Ντουμίτρου Μισκόσι και Μαρί Ζαν Ίον και του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Romania Libera» Έντουαρντ Οβίντιου Οχανεσιάν στη Βαγδάτη το 2005.

Αμέσως μετά την απαγωγή υποστήριξε ότι οι δράστες επικοινώνησαν μαζί του και ζήτησαν λύτρα 4 εκ. δολάρια για να αφήσουν ελεύθερους τους δημοσιογράφους. Το άτομο που οργάνωσε την απαγωγή ήταν ο φίλος του, Μοχάμαντ Μουνάφ που ήταν οδηγός των τριών δημοσιογράφων στη Βαγδάτη.

Η απελευθέρωση των τριών Ρουμάνων επιβεβαιώθηκε 55 μέρες μετά την ομηρία τους και τα διεθνή ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι οι δημοσιογράφοι είχαν αφεθεί πολύ νωρίτερα ελεύθεροι με τη βοήθεια Αμερικανών κομάντο. Αργότερα όμως οι δημοσιογράφοι επιβεβαίωσαν ότι ήταν όμηροι για 55 μέρες.

Το 2008 ο Μοχάμαντ Μουνάφ καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη, μικρότερη ποινή από του Χαϊσάμ, επειδή συνεργάστηκε με τους εισαγγελείς. Επίσης κατόρθωσε να γλιτώσει από θανατική ποινή στην πατρίδα του το Ιράκ, όπου επίσης δικάστηκε για την απαγωγή.

Η προεδρία της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι ο Ομάρ Χαϊσάμ παραδόθηκε στη ρουμανική αστυνομία για να εκτίσει την ποινή του και ο Ρουμάνος πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου ευχαρίστησε τους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση και εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούσαν να φέρουν στη χώρα τον καταδικασθέντα.


σχετικα αρθρα